Geschiedenis

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]

Ontstaan van de vereniging

In 1925 werd toneelvereniging Onderling Kunstgenot opgericht, nog niet zozeer om een toneelvereniging op te richten maar om geld in te zamelen voor de fanfare! Door middel van het entreegeld voor de toneeluitvoeringen kon de fanfare draaiende worden gehouden. In die tijd kostte een uitvoering 30 cent ( let wel geen euro’s maar guldens….) In deze beginjaren was er geen gemengd publiek maar was er sprake van middagvoorstellingen voor de vrouwen en avondvoorstellingen voor de mannen. Toentertijd bepaalde de pastoor dat in het katholieke Asten-Heusden. Zie aankondiging uitvoering in 1926.

Gemengd publiek

In 1933 werd voor de eerste keer voor gemengd publiek gespeeld. Een gemengde rolbezetting mocht pas in 1948. In de regionale bladen werd de toneelvereniging begin jaren ’50 daarom de gemengde toneelvereniging genoemd.Zie recensie van 1951 in regionaal blad.

Uitvoeringen in café

Uitvoeringen vonden in het prille begin plaats in het café van Jan Vervoordeldonk. Gemeenschapshuis Unitas bestond toen nog niet.De eerste uitvoering was een klucht Flips en Flaps begeleid met zang en orgelspel. Ja, het artistieke gehalte was toen al hoog in Heusden!

Inactiviteit door televisie

De toneelvereniging heeft wel altijd voortbestaan maar heeft twee periodes gekend waarin Onderling Kunstgenot inactief was. Namelijk tijdens de oorlogsjaren en van eind jaren 60 tot begin jaren 80.  De reden van inactiviteit van deze laatstgenoemde periode is de opkomst van de televisie.

Van de jaren ’50 / ’60 hebben we een aantal foto’s in ons archief.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/1″][vc_gallery type=”image_grid” interval=”3″ images=”2022,2023,2024,2025,2026,2027,2028,2029″ layout=”fullwidth” gallery_style=”1″ onclick=”link_image” custom_links_target=”_self”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Anno nu: bruisende club

Omstreeks 1980 ontstaat er ( gelukkig) nieuwe belangstelling voor het toneelgebeuren. En in die tijd besloten twee mensen om Onderling Kunstgenot weer te activeren, nl. Jan Berkers en Jan v. Gerwen. In 1982 was de herstart met een geheel nieuw ledenbestand vol enthousiaste mensen! Heden ten dage is onze vereniging uitgegroeid tot een bruisende club met meer dan 50 leden waaronder ongeveer 16 jeugdleden. Een club met drie producties per jaar en een eigen thuishonk the Mushroom.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *